Recensie

Judith is een jonge vrouw en eigenaresse van een lampenwinkel. Tijdens het boodschappen doen, ontmoet ze Hannes. Hij is niet helemaal haar type, maar als ze hem nog een keer ontmoet, spreekt ze toch iets met hem af. Hannes is architect en ontwerpt apotheken.

Waar Judith de relatie het liefst rustig op zou bouwen, stort Hannes zich er met ziel en zaligheid in. Dat gaat een tijdje goed, maar al snel neemt hij alle facetten van haar leven in. Ze besluit dat ze een tijdje uit elkaar moeten. Judith heeft ruimte nodig.

Maar Hannes begrijpt die boodschap niet al te goed. Hij begint haar min of meer lastig te vallen. En Judith wordt een beetje bang voor hem. Zeker als blijkt dat het Hannes lukt om een goede band op te bouwen met haar familie en haar vrienden. Zij denken allemaal dat Hannes ideaal voor Judith is en dat het wel goed komt met de relatie.

Ondertussen lukt het Judith niet meer om Hannes uit haar hoofd te krijgen. En dan niet op een positieve manier. Ze hoort zijn stem in haar huis en verwacht hem steeds ieder moment te zien. Wordt ze gek of is er meer aan de hand?

Eeuwig de jouwe is zo’n liefdesgeschiedenis waarvan je hoopt dat hij jou nooit overkomt. Een ontluikende liefde waarbij een man jou aanbidt is natuurlijk best fijn in het begin. Maar er zijn ook grenzen aan zo’n liefde. Hoe geef je die grenzen aan bij een man die alleen alles of niets kent?

Het verhaal is op een aanstekelijke wijze geschreven. Als lezer krijg je precies het onbehaaglijke gevoel dat Judith krijgt als ze Hannes uit haar leven probeert te bannen. Haar gevoelens van ongeloof en wanhoop over de werkwijze van deze Hannes zijn levensecht op papier gezet.

In het middenstuk zakt het verhaal een klein beetje in. Daar verliest Judith letterlijk en figuurlijk aan kracht. En dat is jammer, want zij draagt het verhaal en als lezer ga je mee in haar wereld. In het midden is dat lastig. Maar de schrijver maakt alles goed met de ontknoping.

Er is ook een mooie bijrol weggelegd voor de assistente van Judith. Deze tiener zorgt er met haar vriendje voor dat Judith erachter komt wie Hannes echt is. Zij is ook de enige die aan de kant van Judith staat. Op zich is dat best een treurig gegeven.

Eerder schreef Daniel Glattauer het boek Emmi en Leo. Ook een boek over liefde. Een verhaal dat las als een pageturner. En dat effect bereikt Glattauer met dit boek opnieuw. Het verhaal verleidt in ieder geval om steeds nog één hoofdstukje te lezen.