Recensie

Literaire thriller die zich afspeelt in Noorwegen. Hoofdinspecteur Gunnarstranda moet een moord oplossen. De jonge Katharina is vermoord in de nacht nadat ze een feestje bezocht heeft. Ze is daar vroeg weggegaan, nadat ze ziek werd. Ze is opgepikt door een goede vriend. Vanaf dat moment loopt het spoor dood. In eerste instantie lijkt het alsof haar goede vriend de moord gepleegd heeft.

Als hij aan een touw in de flat van zijn broer gevonden wordt, zonder afscheidsbriefje loopt de zaak dood. De hoofdinspecteur gelooft niet direct dat de dader nu dood is en volgt een ander spoor. Wat hem uiteindelijk tot de echte dader leidt.

Spannend boek. Ik had tot het einde niet door wie de dader was. Wat ook niet zo heel verwonderlijk is, omdat aan het eind van het boek een nieuwe verhaallijn toegevoegd is om de moord te kunnen verklaren. Dat vond ik een beetje een afknapper. Je leeft tijdens het lezen toe naar een ontknoping en dan is het fijn als je van tevoren al wat tips gekregen hebt. Nu kwam de dader een beetje als een donderslag bij heldere hemel.

Dat neemt niet weg dat dit boek fijn leest, je aan het puzzelen zet (wel overbodig, want ik zou het knap vinden als iemand de dader kan raden.) en je een aantal uren in spanning laat. Helemaal terecht dat dit boek al eens een prijs won in eigen land.