Recensie

Maria Mosterd vertelt in dit boek over de tijd dat ze in handen was van loverboy Manou. Ze ontmoet hem op de eerste dag dat ze naar de middelbare school gaat. Hij hangt daar rond met een groepje jongens en Maria vindt hem wel interessant. Al snel spreken ze elkaar regelmatig en neemt Manou haar mee naar zijn huis, hij zegt dat hij haar nog veel te leren heeft, voordat ze aan het werk kan.

Al snel komt Maria erachter wat Manou precies bedoelt met dat werk. Onder invloed van drugs moet ze seks hebben met vrienden van Manou. Doordat ze stoned is weet ze er maar weinig van. Ze lijkt niet zo goed te begrijpen wat er allemaal gebeurt. De ene keer is Manou poeslief en daarna weer agressief.

Inmiddels gaat Maria bijna niet meer naar school en de vriendschap met haar beste vriendin Nicky wordt ook steeds minder. Haar moeder merkt dat haar dochter verandert, maar Maria blijft volhouden dat er niks aan de hand is. Naast de hoer spelen moet Maria ook andere klusjes opknappen voor Manou en soms toekijken als hij anderen mishandelt. Ze is inmiddels verdoofd, het doet haar weinig meer. Manou heeft haar volledig in zijn macht.

Haar leven gaat op deze manier vier jaar door en pas dan komt haar geheime leven aan het licht. Het is dan zaak om Maria uit de buurt van Manou te houden. Dat is niet makkelijk want ze is helemaal afhankelijk van hem, ze kan hem niet loslaten en moet voortdurend aan hem denken. Hij probeert haar ook steeds op te zoeken. Uiteindelijk zal het haar wel lukken om verder te gaan zonder Manou, maar dat is niet makkelijk.

Na het lezen van dit boek blijf je met veel vragen achter. Waarom blijft zo’n meisje bij zo’n ellendeling? Waarom heeft de school geen actie ondernemen op het spijbelen van Maria? Heeft de moeder echt niks gemerkt? Wat voor persoon is in staat om zo’n jong meisje tot dit soort handelingen te dwingen? Het is een wonderbaarlijk, heftig en dapper verteld verhaal van een meisje dat haar jeugd heeft laten verpesten doordat ze al op twaalfjarige leeftijd de hoer moet spelen van een jongen, die haar niet eens netjes behandelt. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat dit soort dingen gebeuren in Nederland. Ik hoop in ieder geval dat het Maria zal lukken dit verleden achter zich te laten en een leven op te bouwen zonder steeds aan Manou te moeten denken. Ze heeft immers nog een heel leven voor zich.