Recensie

Rijk verhaal over het leven van twee vrouwen in Afghanistan. Het verhaal begint bij Mariam. Zij woont met haar moeder in een afgelegen hutje. Ze is een bastaard en haar vader Jalil wil haar niet opnemen in zijn gezin. Hij is welvarend en bezoekt Mariam wekelijks. Als haar moeder zelfmoord pleegt wil ze graag bij haar vader intrekken. Hij heeft andere plannen en huwelijkt haar uit aan Rasheed, die in Kabul woont.

Haar onbezorgde leventje is voorbij. Ze moet Rasheed gehoorzamen en het is geen makkelijke man. Buitenshuis mag ze zich alleen vertonen met een burka. Rasheed wil graag een gezin, maar Mariam krijgt miskraam na miskraam.

Heel anders is het gezin waarin Laila is opgegroeid. Haar vader is een intellectueel en hoopt dat zijn dochter later verder zal leren. Laila heeft een grote liefde en dat is Tariq. Hij woont in de buurt en ze kennen elkaar al vanaf hun vroegste jeugd. Nu ze ouder worden verandert hun verhouding. Laila heeft gevoelens voor hem en die blijken wederzijds. De ouders van Tariq hebben besloten om Afghanistan te verlaten vanwege de gevaarlijke situatie in het land. Tariq en Laila beleven een gepassioneerde middag voor zijn vertrek.

De ouders van Laila besluiten ook te vertrekken. En Laila hoopt Tariq terug te zien. Op de dag van vertrek worden de ouders van Laila echter geraakt door een bom. Buurman Rasheed redt Laila en zij stemt toe met hem te trouwen. Tot grote ergernis van Mariam. Zij vindt het niks om een tweede vrouw in huis te hebben zeker wanneer ze merkt dat Laila zwanger is. Zij kan Rasheed wel een kind schenken.

Na een dochtertje volgt ook een zoon. Rasheed twijfelt of de dochter wel van hem is en gebruikt het als machtsmiddel. Laila heeft inmiddels gehoord dat Tariq overleden is. Doordat ze alletwee slachtoffer zijn van de gewelddadige Rasheed ontstaat er toch een band tussen de vrouwen. Ze steunen en beschermen elkaar. Het gaat zelfs zo ver dat Mariam een daad verricht die haar dood betekent, maar die Laila een mooie toekomst geeft.

Schitterend verhaal. Het is een verhaal waarin heel veel verteld wordt. Het gaat over angst, macht, liefde, relaties en bereidheid tot opoffering. Hosseini weet de situatie van de twee vrouwen mooi te omschrijven. Ze hebben veel meegemaakt en dat zorgt ervoor dat ze vriendschap kunnen sluiten. En voor elkaar door het vuur gaan. Deze twee vrouwen zijn zo levensecht weergegeven dat je de emoties voelt en niet anders kan dan het boek in één ruk uitlezen om erachter te komen of het goed afloopt. En of deze vrouwen het geluk weer terug krijgen in hun leven.

Dat gaat voor de éen wel op en voor de ander niet. De bereidheid tot het opofferen van het leven kenmerkt de innige vriendschap en lotsverbondenheid van de twee vrouwen. Dit boek geeft zo’n mix aan emoties op een rake manier weer dat je tijdens het lezen boos, verdrietig, gelukkig of melancholisch bent. Prachtig, ga het lezen!