Recensie

Journalist Joe heeft jaren geleden kennis gemaakt met een man die beweert mensen te kunnen genezen, Malachi Dove. Joe heeft de man ontmaskerd als een charlatan. Malachi heeft gezworden dat Joe geen zielsrust meer heeft, nadat Malachi gestorven is. Dat raakt Joe wel en hij houdt de man in de gaten. Een groep van zijn volgelingen huist op Varkenseiland. Wanneer er beelden van dit eiland komen waarop een mens met een staart, de duivel, te zien is, besluit Joe op onderzoek uit te gaan. Onder een valse naam zorgt hij ervoor dat hij op het eiland rond mag kijken.

Er wonen 30 mensen in een soort commune. Aan de andere kant van het eiland woont Malachi. Hij schijnt volledig doorgedraaid te zijn. De eilandbewoners willen niet dat Joe contact zoekt met Malachi. Ze vrezen moeilijkheden, omdat Malachi niet gestoord wil worden en er zelfs een straatverbod geldt voor de bewoners van het eiland. Op een nacht gaat Joe naar de plaats op het eiland waar Malachi huist. Dit wordt hem bijna fataal en hij druipt af naar het vasteland, waar hij met zijn vrouw een bungalow huurt.

Het knaagt aan Joe en zodra hij weer op de been is, huurt hij een boot en bezoekt de kant van het eiland waar Malachi zich bevindt. Deze is nergens te vinden en het lijkt erop dat hij, samen met zijn duivel, naar de commune vertrokken is. Joe volgt zijn spoor en komt in een totaal afgeslacht dorp terecht. Hij vindt alleen de duivel. Dit blijkt de dochter van Malachi, een jong meisje met een vergroeiing onder aan haar rug.

Joe vindt het tijd geworden om de politie te betrekken bij de voorvallen op het eiland. Bovendien loopt hij gevaar nu Malachi op oorlogspad is. Samen met het meisje en zijn vrouw wordt hij in een safehouse geplaatst. Dit huis blijkt niet veilig genoeg. Maar is het ook wel Malachi die te vrezen is?

Heel spannend boek. Snelle, boeiende schrijfstijl. Het einde kon mij helaas niet meer verrassen. Ik vermoedde al halverwege het boek, dat het waarschijnlijk heel anders in elkaar stak. Toch bleef het spannend om te lezen. Mo Hayder is echt een ster in het schrijven van pageturners. Je begint te lezen en hebt geen rust meer voordat je de laatste letter van het boek gelezen hebt. Heel knap geschreven.