Recensie

Frieda Klein, psychotherapeute, is terug. Ze wordt door politieinspecteur Karlsson betrokken bij een moordzaak. In het huis van de duidelijk verwarde Michelle wordt het lichaam van een dode man gevonden. Aan de staat van zijn lichaam te zien, is hij al een tijdje dood.

Frieda moet met de verwarde vrouw praten. Is zij verantwoordelijk voor de dood van de onbekende man? Michelle geeft alleen onduidelijke antwoorden. Frieda denkt dat de vrouw onschuldig is. Maar er valt niet te ontkennen dat er een lijk in haar huis ligt.

De identiteit van de man is ook een raadsel. Frieda gaat zelf op onderzoek uit en ontdekt wie hij is. En tegelijkertijd blijft de man een groot raadsel. Als de politie en Frieda de gangen van deze man nagaan, stuiten ze op een hoop mensen die door hem bedrogen zijn. Is één van hen dan de moordenaar?

Echtpaar Nicci French heeft een fijn aantal personages gecreëerd. Na twee boeken ben je aan ze gehecht en kijk je alweer uit naar het derde deel in deze serie. Hoe zal het verder gaan met het liefdesleven van Frieda, wordt de Oekraïense klusjesman ooit nog gelukkig?

En dan is er nog die ene spannende ontwikkeling die Nicci French slim aan het einde van het boek inbouwt. Ze hebben goed gekeken naar hoe de Amerikaanse schrijfster Karin Slaughter haar thrillerseries construeert en cliffhangers toevoegt.

Dinsdag is voorbij is gewoon een solide thriller. Het plot zit intelligent in elkaar en is lastig te voorspellen zoals dat bij een goede thriller hoort. Zonder moeite voegt French ook nog een overgebleven lijntje uit het vorige boek toe.

Geen moment wordt het verhaal te ingewikkeld of saai. Net als je denkt dat het ‘gewone’ leven van de personages misschien wat breed uitgemeten wordt, gooit French er weer wat speurwerk of actie in. Heerlijk zo’n thriller die op alle punten klopt. Kom maar op met de volgende in deze serie rondom Frieda Klein.