Recensie

Dit verhaal begint met de diefstal van een auto met daarin een klein meisje. Al snel komt rechercheur Jack Caffery erachter dat vaker op deze manier een meisje meegenomen is. In die eerdere gevallen werd het kind snel gevonden. Nu gaan de uren voorbij zonder een teken van Martha. En de ontvoerder belt ook niet met een verzoek om losgeld.

De ontvoerder stuurt de volgende dag wel een briefje naar de ouders. Hieruit blijkt dat hij nare dingen met het meisje gedaan heeft. Tot Jack’s frustratie blijkt de man erg slim te zijn. Hij haalt ‘stunts’ uit onder de ogen van de politie. Onbegrijpelijk voor het onderzoeksteam.

En dan neemt de man nog een meisje mee. Er lijkt geen enkel verband te zijn tussen de slachtoffertjes. Gelukkig heeft de politie inmiddels wel een idee wie de dader is. De mogelijke verdachte werkt bij de politie als klusjesman en daarmee wordt ook verklaard waarom hij in staat is om dingen te weten die alleen bekend zijn bij de politie.

De zoektocht naar de meisje gaat op volle sterkte voort al gelooft niet iedereen dat de meisjes levend en wel gevonden zullen worden. Het is eerder wachten op een volgend slachtoffer. De politie puzzelt hard met alle betrokkenen om zo tot de sleutel te komen. Is er een verband tussen de zaken en als dat zo is, hoe is de ontvoerder dan te bereiken?

Hayder is al jaren geliefd om haar ijzersterke thrillers en met Diep heeft ze weer een fijn boek toegevoegd aan haar oeuvre. Het verhaal zit goed in elkaar al is het hier en daar wat ongeloofwaardig. Waarom zou een misdadiger zo openlijk de politie uitdagen? De meeste ontvoerders proberen juist onzichtbaar te zijn. De dader in dit boek kiest er echter voor om een spelletje te spelen en zoals altijd wint de politie.

Het boek kent veel personages en dat maakt het verhaal interessant. Niemand is perfect en het is ook nog eens lastig om de good en de bad guys van elkaar te onderscheiden. En dat is over het algemeen een goed ingrediënt voor spanning.

Al met al is Diep een heel aardige thriller die goed opgebouwd is en de verdorven kant van de mens laat zien met een ultieme slechterik. Toch haalt het niet helemaal het niveau van haar eerdere thrillers, die veel huiveringwekkender zijn.