Recensie

Miljonairsdorp Rietschoten krijgt een nieuwe bewoner: William Scarborough. Deze man doet de inwoners een zeer interessant voorstel. Hij wil een fonds oprichten dat jonge internationale ondernemers ondersteunt. Kinderen van de miljonairs kunnen bovendien stage lopen als rechterhand van zo’n ondernemer. De jonge bankier Victor van Zanten stelt hij aan om hem met het fonds te helpen.

De miljonairs storten zeer veel geld in het fonds. Alleen voor de kinderen van de dertig miljonairs die het meeste geld storten is een stageplaats gegarandeerd. Iedereen wil het beste voor zijn kinderen en bovendien niet gierig lijken ten opzichte van de buren. Dit leidt ertoe dat sommige mensen in het dorp zo’n beetje hun hele vermogen in het fonds steken. En dan komt Victor erachter dat Scarborough een oplichter is, die met een grootse dramatische scène van de aardbodem verdwijnt.

Victor gelooft niet dat de man overleden is en stelt een zoektocht in. Niet persoonlijk, want dat zou te gevaarlijk zijn. Scarborough gaat niet vriendelijk om met de mensen die hem dwars proberen te zitten. Victor zet een val uit om de ijdele Scarborough te lokken. Maar laat een slimme man zich lokken en wat betekent dit voor de bedrogen inwoners van Rietschoten?

Op subtiele wijze ontvouwt Stibbe zijn verhaal. Met Scarborough heeft hij een echte schurk gecreëerd. Zo’n man die voor niets of niemand terugdeinst en alleen aan zijn eigen vermogen denkt. Deze man speelt een slim spel en Stibbe weet dit goed te verwoorden. Je begrijpt dat de miljonairs willen investeren, maar je krijgt ook de neiging om te roepen: ‘Doe het niet!’ De achterflap verklapt immers al dat ze het geld kwijt zullen raken. Ondanks de goed gecreëerde slechterik en zijn entree in Rietschoten is het einde een beetje magertjes.

Het verhaal lijkt een beetje afgeraffeld en kent een behoorlijk clichématig happy end. Het kabbelt allemaal een beetje rustig door aan het einde, waardoor een echte climax aan het einde ontbreekt. En toch is dit een fijn boek om te lezen. Al is het maar om je te verkneukelen om de verliezen van de stinkrijke elite.