Recensie

Stijn uit Komt een vrouw bij de dokter heeft net zijn vrouw Carmen, die overleden is aan kanker, begraven. Hij heeft veel steun aan zijn vrienden. Toch slaat Stijn helemaal door. Uitgaan, drugs en seks vormen de ingrediënten van zijn rouwende leven. Hij houdt ook vast aan de belofte die hij Carmen gedaan heeft. “ik zal goed voor jouw dochter zorgen”. Toch gebeurt het dat hij meer bezig is met andere dingen en dat zijn uitstapjes met zijn dochter Luna van 3,5 vaak gepaard gaan met een kater.

Stijn leeft zo van God los, dat Frenk, zijn zakenpartner, hem niet meer wil zien. Het kan Stijn niet zoveel schelen en hij vertrekt een weekje naar Ibiza. Daar komt hij door het zien van beelden van de aanslagen in New York tot inzicht. Hij heeft een dochtertje dat hem nodig heeft. Halsoverkop keert hij terug naar Nederland.

Naast zijn goede vrienden en zijn stapvrienden, is er nog de geheime Roos. Tijdens de ziekte van Carmen had hij een verhouding met haar. Zij was zijn baken in de vreselijke tijd. Na de dood van Carmen durft hij haar niet in zijn leven toe te laten. Als het te gezellig of vertrouwd wordt sluit hij haar bewust buiten.

Stijn besluit dat hij er helemaal uit moet om los te komen van het Amsterdamse en de feesten. Samen met Luna vertrekt hij naar Australië. Daar zien we weer de zorgzame liefdevolle man, die Stijn ook kan zijn, terug. Hij realiseert zich dat Roos misschien toch meer voor hem betekent en na maanden rondtrekken in Australië en nadenken komt hij tot de conclusie dat hij de liefde toe moet laten in zijn leven. Hij belt Roos om te vragen of ze ook naar Australië komt. Eind goed al goed.

Het boek doet op het emotionele vlak niet wat Komt een vrouw bij de dokter wel deed, ontroeren. Nu zien we een worstelende man, die je eigenlijk wil laten worstelen. Iemand die het geluk in zijn leven niet wil zien en zijn eigen glazen ingooit is niet ontroerend. Een man die ’s nachts de hele camper moet boenen, omdat zijn dochter overgegeven heeft wel. Ook hier is Stijn een eikel en stiekem ook wel sympathiek. Zonder een zieke vrouw is het verhaal echter flinterdun. Gelukkig lees je het boek in een middagje uit. Langer wil je ook niet doorbrengen met een rouwende roekeloze Stijn.