Recensie

Een moeder laat haar dochtertje in de kinderwagen in de tuin staan terwijl ze zelf eten kookt. Als ze later bij haar kindje gaat kijken is het kind besmeurd met bloed. Dit is het naargeestige begin van De Waarschuwer. Gelukkig is de baby gezond en blijkt het om een misselijke grap te gaan.

De veroorzaker van deze grap is slim en zijn fantasie lijkt grenzeloos. De grappen lijken in eerste instantie onschuldig. Maar de politie vreest dat de dader steeds een stapje verder zal gaan. En ze willen graag voorkomen dat het zover komt en er echt gewonden vallen.

De lezer heeft al kennis gemaakt met de dader. Het is een jongen die uit een gebroken gezin komt. Hij heeft veel steun aan zijn opa. In zijn vrije tijd bezoekt hij zijn grootvader vaak om zo zijn eigen huis te ontvluchten. Daar heeft hij over het algemeen te maken met een zeer dronken moeder.

De grappen die de jongen uithaalt lijken een beetje een schreeuw om hulp. Ze laten zien dat niet alles vanzelfsprekend is en dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Totdat de politie een verschrikkelijke vondst doet en de grappenmaker de grens misschien wel overschreden heeft.

De waarschuwer is een geweldig opgezet boek. De hoofdpersoon is een jongen die op inventieve wijze nogal lugubere grappen uithaalt. En die zijn briljant verzonnen. Misschien iets té slim voor een normale jongen met een ellendige achtergrond.

Karin Fossum brengt de lezer steeds een stapje dichter bij de afgrond. Er wacht een verschrikkelijke apotheose die niet te voorzien was. De laatste grap is helemaal niet zo grappig. En de grap heeft een impact die ervoor zorgt dat de dader zelf in een onmogelijke positie terecht komt. De vergelijking met het sprookje van Peter en de wolf komt naar boven, alleen dan een zeer duistere variant.

Dit boek is lekker om te lezen. Op krachtige wijze gaat het verhaal over van redelijk onschuldig naar enorm dramatisch. En verrassing is nog altijd het beste element in een thriller. Goed gedaan. Ik zal zeker nog eens een boek lezen van deze Noorse schrijfster.