Recensie

Roman die een groot aantal godsdiensten behandeld. De ongeneeslijk zieke Theo gaat met zijn tante Martha op wereldreis om zo kennis te maken met de godsdiensten van de wereld. Het is een laatste poging om Theo beter te maken. De 14-jarige Theo moet tijdens de reis raadsels oplossen om zo achter de volgende reisbestemming te komen.

Tante Martha heeft haar hele leven gereisd en kent veel mensen over de hele wereld. In iedere stad waar ze komen stelt ze Theo voor aan een bijzondere gids, die meer vertelt over de godsdienst in die stad of regio. Ook bijzondere rituelen en diensten worden bijgewoond. In Japan is Theo aanwezig bij het twee uur durend theeritueel. Dit ritueel voltrekt zich in stilte en na twee uur hebben de deelnemers een bepaalde staat van vrede bereikt.

Een andere bijzondere gebeurtenis is het uitbannen van een geest in Afrika. Door een os te offeren hoopt de priesteres dat de geest overgaat op de os.

Het is een bijzonder boek met veel informatie. Misschien een beetje teveel, want het is haast onmogelijk om alles te onthouden. Toch vond ik het heel interessant om op deze manier stil te staan bij gewoontes in andere landen. Mensen die zich bezig houden met rituelen en hier de tijd voor nemen. In de westerse wereld nemen veel mensen het leven voor lief en staan niet stil bij het vinden van rust en vrede die door bepaalde rituelen kunnen ontstaan.