Recensie

De President, een illegaal, is de beste aspergesteker van Zapland. Door toevalligheden wordt hij echt president van het land. Hij neemt andere illegale aspergestekers aan om hem te dienen en plaats te nemen in de ministerraad. Het hele land is blij met de nieuwe sympathieke president.

Maar is de President wel zo sympathiek. Zijn vrouw is niet erg tevreden over hem en hij blijkt misschien wel helemaal niet de persoon te zijn voor wie hij zich uitgeeft. Ineens duiken er foto’s op van de President die op bijzondere wijze een Boer vermoordt. Dit doet niets af aan zijn populariteit. Toch voelt de President nattigheid.

Een journalist duikt boven op het schandaal en komt ook andere zaken over de President te weten. Het opvliegende karakter van de President weet hij steeds slechter te onderdrukken. Hij ziet uiteindelijk maar één uitweg.

Het boek is doorspekt met metaforen. Een bijzonder boek om te lezen als satire op de hedendaagse politiek. Kennelijk kan iedere illegaal met wat vrienden een land regeren. Het is niet echt een boek, dat mij aanspreekt. Het is allemaal wat vergezocht en je moet alle metaforen goed begrijpen om er een passend verhaal van te kunnen maken. Het heeft iets van Voorbedachte Daden van Moses Isegawa waar ook een buitenlander aast op macht in een fictief land. En dat vond ik ook geen geweldig boek. Echt een boek voor de liefhebber van politieke spelletjes en intriges.