Recensie

Autobiografie van de Turkse Aysel Çaliskan. Op haar derde verhuist ze met haar familie vanuit een dorp in Turkije naar Amsterdam. Haar vader werkt op de cateringafdeling van KLM. Aysel heeft in Nederland niet de vrijheid die haar klasgenootjes wel hebben. Haar middelbare school is bijvoorbeeld tegenover haar huis en haar moeder bespiedt haar voortdurend. Ook mag ze niet met jongens omgaan. Op een middag is Aysel met een paar jongens die ze kent in het park en ziet haar ouders. Ze begroet ze. Dit had ze beter niet kunnen doen. Deze middag heeft verstrekkende gevolgen voor de rest van haar leven.

De zomer erna wordt Aysel (14 jaar oud) in Turkije uitgehuwelijkt. Ze is nu het bezit van haar schoonouders en deze behandelen haar als slaaf. Wanneer Aysel haar huwelijksgoud niet aan haar schoonmoeder af wil staan, sluit deze haar op. Aan haar man heeft Aysel weinig. Hij komt nachten niet thuis, heeft geen werk en bovendien vaak ruzie met zijn ouders. Aysel weet in contact te komen met haar tante en haar ouders. Deze halen haar weg bij haar man en schoonfamilie, ook al betekent dit een schande voor de familie.

Terug in Nederland moet er een nieuwe partner gezocht worden. Wat erg lastig is, want Aysel is immers geen meisje meer. De familie heeft ook nog een ander probleem. Aysel heeft een gehandicapte broer, die nauwelijks te handhaven is thuis. Tehuizen willen hem ook niet hebben en op scholen voor speciaal onderwijs wordt hij weggestuurd.

Aysels moeder heeft een jongen gevonden die met haar wil trouwen. De verloving wordt geregeld. Aysel denkt dat ze er uiteindelijk wel onderuit kan. Inmiddels heeft ze zelf een leuke man ontmoet. Ze loopt met hem weg om te trouwen. De man blijkt niet zo leuk en mishandelt Aysel. Ondanks dat anderen haar wijsmaken dat het de nootjes van het huwelijk zijn, gaat ze weg bij haar man. Hij blijft haar nog een hele tijd stalken.

Uiteindelijk weet ze een zelfstandig leven op te bouwen met een baan in de gehandicaptenzorg en een man, die ze via internet ontmoet.

Ik lees graag boeken over vrouwen uit andere culturen. Het doet me beseffen dat een westerse vrouw het goed heeft. Het is ook heel interessant hoe vrouwen in andere culturen leven, wat hun regels zijn en wat vooral wat hun dromen en verwachtingen van het leven zijn. Zo ook in dit boek. Ellende lijkt vrouwen ook sterker en vastberadener te maken, Zo weet Aysel zich op jonge leeftijd staande te houden in voor haar verschrikkelijke situaties. Uithuwelijking op jonge leeftijd met de bijbehorende huwelijksnacht, ineens een man die eigenlijk een vreemde voor haar is, een vreselijke schoonfamilie en het besef dat ze zich niet mag ontwikkelen. Een vrouw moet vooral in het huishouden nuttig zijn. Ondanks de wat kinderlijke vertelwijze een bijzonder boek om te lezen.