Recensie

Dit verhaal speelt in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Viann woont in een klein plaatsje met haar man en dochter. Haar man komt uiteindelijk in een werkkamp terecht en Viann moet het alleen zien te redden. Voedsel en geld zijn schaars. Tot overmaat van ramp krijgt ze ook nog een Duitse officier in huis.

Gelukkig is hij een fatsoenlijke vent en helpt hij haar zelfs aan extra eten, zodat zij genoeg heeft voor haar dochtertje. Tegelijkertijd blijft hij de vijand. Daar komt Viann op een pijnlijke manier achter. Onbewust helpt ze hem aan informatie die gevolgen heeft voor haar collega’s en buurvrouw.

Isabel is het jongere zusje van Viann. Zij woont in Parijs, maar gaat tijdens de oorlog naar Viann. Isabel is een onrustig type en heeft moeite met de inwonende Duitser. Zij komt ook in contact met het verzet. Viann ziet haar zus liever vertrekken, want ze vreest voor haar gezin. Ze wil alles doen om haar dochter te beschermen.

Isabel gaat er dan ook vandoor en zet zich in om Britse piloten te redden. Een gevaarlijke missie. Als ze ontdekt wordt zal dat zeker haar dood betekenen. Dat kan Isabel niks schelen, ze doet wat ze kan om te helpen. Ondertussen is de situatie voor Viann ook onhoudbaar geworden en moet zij keuzes maken. Ook zij zet zich uiteindelijk in voor de goede zaak.

De nachtegaal is een prachtig boek. Een verhaal over de band tussen zussen, de ontberingen in de oorlog, liefde en dat alles vol spannende momenten. Een verhaal waar je compleet ingezogen wordt. Alle elementen kloppen en de schrijfster spaart haar karakters niet. Dat maakt het verhaal zo aangrijpend en ook een beetje rauw.

De familieband staat centraal in dit boek. Twee zussen en een vader die zijn dochters na de dood van zijn vrouw verwaarloosd heeft. Viann is verder gegaan en heeft daarbij niet altijd voor Isabel gezorgd. Dat neemt Isabel haar kwalijk. Tijdens de oorlog blijkt dat de familieband toch ontzettend sterk is. Alledrie zijn ze bereid offers te brengen om de ander te redden.

Het boek is ook ontzettend spannend. Er is continu een bepaalde dreiging in het verhaal. Niet alleen de gebeurtenissen zijn spannend, tussen de verschillende personages hangt ook een zekere spanning. Zo lijkt Viann iets te voelen voor de inwonende Duitser en Isabel valt als een blok voor één van de andere verzetsmensen. Maar de oorlog is een slechte tijd voor romantiek. Er zijn andere prioriteiten.

In de laatste hoofdstukken wordt pijnlijk duidelijk wat de invloed van de oorlog is. Komen de hoofdpersonen uiteindelijk redelijk ongeschonden uit de strijd?

De afgelopen jaren zijn er veel populaire boeken verschenen over de Tweede Wereldoorlog. Allemaal goede verhalen, maar die halen het niet bij dit boek. Dit verhaal laat een stevige indruk achter en is ontzettend spannend, meeslepend en ontroerend tegelijk. Leg de zakdoeken maar klaar.