Recensie

Vier studenten steken uit idealisme een appartementengebouw in brand. Zij weten niet dat op de bovenste verdieping een zestienjarig meisje verblijft. Ze zien haar als ze weglopen. Het meisje slaat wanhopig op het glas. De brandweer komt niet op tijd om haar te redden.
De studenten zijn gezien en gefilmd door een in het boek anoniem persoon. Hij neemt contact op met één van de studenten en begint hem te chanteren. Ze worden gedwongen om meer branden te stichten.

Rechercheur Olivia Sutherland is betrokken bij het oplossen van de zaak. Voor de politie is het extra belangrijk omdat bij de eerste brand ook een bewaker doodgeschoten is. Hij was vroeger bij de politie. De vier studenten staan voor een raadsel, want zij hebben de man niet vermoord.

Olivia komt tijdens haar werk steeds in contact met brandweerman David Hunter. Ze kent hem van een aantal jaar terug. Toen hebben ze een gepassioneerde nacht beleefd en daarna heeft hij nooit meer iets van zich laten horen. En nu is hij er ineens. Hij is een aantal maanden terug naar haar stad verhuisd en heeft nooit de moeite genomen iets van zich te laten horen. Ze besluiten om met elkaar te praten. En dat is wel nodig ook, want niemand in hun omgeving kan ontkennen dat er iets speelt tussen de twee.

Karen Rose brak door met een serie van drie thrillers. De mond gesnoerd is haar tweede thriller waarin min of meer dezelfde personen meespelen. Olivia en David zijn nauw verbonden met Evie die de hoofdrol speelde in haar vorige thriller De dood in haar ogen.

Het plot in dit boek is opnieuw ontzettend spannend. Er is iets in gang gezet en het is de vraag waar het gaat stoppen. En hoeveel doden er tegen die tijd gevallen zijn. De anonieme afperser is een heerlijke doortrapte bullebak. Jammer dat Rose halverwege het boek de identiteit prijsgeeft. Al weet je dan zeker nog niet alles over deze persoon.

Wat echt jammer is en zelfs een beetje storend zijn de persoonlijke ontwikkelingen in het verhaal. Een beetje achtergrond en een vleugje romantiek vind ik in een thriller wel fijn – geen must overigens. Maar Rose draaft daar een beetje in door. David en zijn lang verzwegen geheim uit het verleden beginnen al snel op de zenuwen te werken. Daar pakt de schrijfster ook nog een romance op die niet misstaat in een kasteelromannetje.

Voor deze keer vergeef ik haar deze uitglijer, want het boek is gewoon ontzettend spannend en als je de broeierige liefdesscènes buiten beschouwing laat, weer goed geschreven. Hopelijk komt er snel een vervolg uit van Karen Rose met dezelfde personages. Dan wel graag met iets minder romantiek en geen aankomende onthullingen die onnodig vaak genoemd worden.