Recensie

Hannah is een meisje van veertien dat wegdroomt bij huwelijken van sterren. Zelf heeft ze slechte ervaringen met het geluk binnen een huwelijk. Haar vader heeft Hannah, haar zus en haar moeder een keer midden in de nacht de deur uitgezet. Misschien komt het daardoor dat Hannah het later moeilijk vindt zich te binden aan een goede man.

In de jaren die volgen heeft Hannah bijna nooit een vriendje. Terwijl haar vriendinnen, haar nichtje Fig en haar zus Allison erop los daten. Hannah is al in de twintig als ze voor het eerst met een jongen zoent en daarna ook seks heeft. Deze jongen is heel attent en dat benauwt Hannah. Het lijkt de ideale man en toch dumpt ze hem.

Ze lijkt haar geluk te vinden bij een man die haar niet zo nodig heeft. Ze heeft zelfs een afspraak dat hij vreemd mag gaan, wat hij dan ook veelvuldig doet. Totdat haar nichtje haar erop wijst dat dit geen goede relatie is. Dan besluit Hannah haar hart te volgen. Ze verhuist om in de buurt van een oude jeugdliefde te wonen. Tijdens haar studie is ze verliefd op deze Henry geworden en ze heeft hem nooit kunnen vergeten. Destijds was het de vriend van haar nichtje Fig. Henry geeft haar ook allerlei positieve signalen, maar vergeet te vertellen dat hij al een relatie heeft. Is de verhuizing van Hannah tevergeefs of vindt ze misschien toch de liefde of komt ze erachter dat ze misschien wel geen behoefte heeft aan een partner in haar leven?

Curtis Sittenfeld heeft van Hannah een mooie hoofdpersoon gemaakt. Een soort outcast als het gaat om daten. Jongens komen op haar pad en toch weet Hannah ze af te stoten. En ze denkt voortdurend dat ze in de schaduw staat van vriendinnen en haar beeldschone nichtje. Hannah ziet wel dat ze een probleem heeft en bezoekt jarenlang een psychiater. Ze leert in het boek heel veel. Situaties die in haar ogen perfect lijken, zijn dat niet altijd. Hannah lijkt een beetje een rare en toch is het fijn om over haar te lezen. Je gunt haar liefdesgeluk en aan de andere kant past het bij haar om dat niet te vinden. Ze lijkt er zelf in te berusten. Een lekker boek om op een druilerige zondag te lezen.