Recensie

Ellie is journaliste en als ze tijdens een verhuizing van de redactie in de archieven een oude liefdesbrief vindt, raakt ze geïnteresseerd in het verhaal. De brief is een oproep aan een vrouw om haar man te verlaten en weg te gaan met haar minnaar. Elin vindt het extra interessant door haar eigen relatie met een getrouwde man.

De brief is gericht aan Jennifer. In de jaren zestig is zij getrouwd met een man die eigenlijk niet zo heel goed bij haar past. Ze leidt een leeg leven met veel sociale evenementen en feestjes. Op een dag ontmoet ze een man die haar wakker schudt. Die laat zien dat dit niet het wereldje voor haar is. Een uitgebreide briefwisseling volgt.

Dan komt het moment waarop het geheime stel een beslissing moet nemen. Durft Jennifer haar man te verlaten? Iets wat ondenkbaar is in die tijd. Als ze op weg is naar of met haar minnaar raakt ze betrokken bij een zwaar ongeluk. Daarna herinnert ze zich niks meer. Ook haar minnaar niet. Maar als ze de liefdesbrief vindt, besluit ze op zoek te gaan naar hem. Al zegt haar man dat hij overleden is tijdens het ongeluk.

Jojo Moyes is een goede verteller en weet ook in dit boek de sfeer goed te beschrijven. De jaren zestig en het verheven wereldje van Jennifer komen goed tot leven. Maar ook het verhaal in het heden steekt goed in elkaar. De tegenstelling is groot. Jennifer heeft een hartstochtelijke minnaar die alles voor haar wil doen. Terwijl Ellie te maken heeft met een man die eigenlijk een spelletje met haar speelt en vaag is over zijn bedoelingen met haar.

Waar Jennifer mooie brieven krijgt in een geheime postbus, moet Ellie het doen met onduidelijke sms’jes. Berichtjes die haar veel te veel bezighouden. In eerste instantie lijken de levens van de twee vrouwen niet zo heel veel met elkaar te maken te hebben. Toch weet Jojo Moyes de twee verhaallijnen aan het einde bij elkaar te brengen.

Tussen de hoofdstukken door staan allerlei verschillende liefdesboodschappen. Het laat zien dat een liefdesbrief, in welke vorm dan ook, van alle tijden is. Net zoals de vervelende berichten die zo makkelijk te versturen zijn.

De laatste liefdesbrief is in ieder geval een meeslepend en interessant verhaal vol romantiek én drama.