Recensie

Deenie is een tiener en heeft een paar vriendinnen waar ze bijna alles mee deelt. Behalve haar ervaring met een jongen in zijn auto. Haar beste vriendin Lise heeft ook een oogje op deze jongen. Op school probeert Deenie Lise te ontwijken, maar dan gebeurt er iets verschrikkelijks. Lise valt neer en moet naar huis. Daar krijgt ze nog een aanval en belandt in het ziekenhuis.

Ze is buiten bewustzijn en de doktoren hebben geen idee wat er aan de hand is. Daar blijft het niet bij. Meer meisjes krijgen ineens te maken met ernstige gezondheidsproblemen. De ouders van de school waar de meisjes op zitten zijn zeer bezorgd. Zou het iets te maken kunnen hebben met de vaccinaties tegen hpv die de meisjes gekregen hebben?

De media duikt op het verhaal en het is een grote chaos op school. Deenie wordt niet ziek en probeert erachter te komen wat er gebeurd is. Ze praat veel met andere meisjes uit hun groepje. Ondertussen gaan er allerlei roddels rond en lijkt het erop dat de ziekte misschien uit het meer komt. Wat het ook is, het is zaak om er snel achter te komen, want het gaat helemaal niet goed met Lise.

De koorts is een vlot geschreven boek dat de leefwereld van tienermeisjes op een highschool perfect laat zien. Massahysterie is makkelijk opgewekt. Jaloezie, roddel, aandacht voor seks en jongens vormen belangrijke onderdelen van het dagelijks bestaan van de meisjes. In dit verhaal komt het allemaal samen en biedt het uiteindelijk ook inzicht in het mysterie.

Megan Abbott wisselt op een prettige manier tussen de verschillende karakters: Deenie, haar broer Eli die zeer populair is bij de vriendinnen van Deenie en hun vader Tom, die les geeft op de school. Zo wordt een totaalbeeld geschetst dat ook verder gaat dan de wereld van de tienermeisjes.

Het boek is misschien niet heel erg spannend, maar aan het einde toch nog redelijk verrassend. Wie het boek gelezen heeft zal in ieder geval niet meer denken dat het gemiddelde tienermeisje zo onschuldig is. Ze roddelen, zijn gemeen, soms ziekelijk jaloers en in sommige gevallen zelfs ronduit gevaarlijk.