Recensie

Nina Frost is al jaren hulpofficier van justitie en weet precies hoe processen kunnen verlopen. Zeker wanneer kinderen moeten getuigen. Meestal lukt het dan niet om de misdadiger veroordeeld te krijgen. Wanneer haar zoontje misbruikt blijkt, wil ze hem de gang naar de rechtbank besparen. Ze schiet de misbruiker in de rechtbank dood, ze doet het voorkomen alsof ze op dat moment ontoerekeningsvatbaar was.

Haar man is woedend. Het is niet zeker dat ze vrijgesproken wordt en dat zou voor hun zoontje rampzalig zijn. Sinds de vervelende gebeurtenis waarbij hij misbruikt is door een pater heeft hij zijn moeder nodig. Zonder zijn moeder lukt het hem niet om te praten.

Nina is ervan overtuigd dat ze de zaak zal winnen als ze maar volhardt in haar vlaag van verstandsverbijstering. Ze stort echter in als blijkt dat ze de verkeerde pater neergeschoten heeft. De echte dader sterft een natuurlijke dood voordat hij opgepakt wordt.

De dag van het proces nadert. De advocaten halen alles uit de kast om hun gelijk te halen. Dat lijkt te werken, want de jury is verdeeld en kan niet tot een unanieme beslissing komen. Het lot van Nina ligt nu in de handen van de rechter. Hij zal een uitspraak moeten doen op basis van de geldende wetten en met een videoband waarop te zien is dat Nina de man doodschiet is er weinig kans op vrijspraak.

Schitterend uitgewerkt boek. De spanning druipt ervan af. En niet alleen omdat je wilt weten of het Nina lukt om vrij te komen, maar ook omdat er veel spanning hangt tussen alle verschillende karakters in het boek. Nina gaat heel ver om haar kind te beschermen. Als het er in eerste instantie op lijkt dat haar man de dader is, aarzelt ze geen moment om hem aan te geven. Ze twijfelt een beetje aan haar man en vindt dat hij niet genoeg doet om hun zoon te beschermen. Maar Nina weet niet dat de vaderliefde net zo diep zit als de moederliefde in dit boek. Picoult is er met dit boek weer in geslaagd om te laten zien wat onvoorwaardelijke liefde met mensen doet. Ze zijn in staat tot het ondenkbare. Ga dit boek lezen!