Recensie

Psychiater Bram Bakker vertelt over zijn ervaringen als loper. En dat zijn er nogal wat, want Bakker is een fanatieke loper. Op verschillende plekken bewaart hij een extra setje hardloopkleding en schoenen om zodra hij wat tijd over heeft een stuk te hollen. Wanneer hij in een file terecht komt, gaat Bakker van de weg af en gaat lopen. Of om half twaalf voor het slapen gaan nog even een rondje van 10 kilometer. Je krijgt het idee dat lopen iets magisch heeft wat zorgt voor extra levensenergie.

En dat is nu ook precies het punt dat Bakker wil maken. Lopen is gezond zowel voor mensen met overgewicht als voor mensen met een dip of ernstigere psychische problemen. Bakker pleit voor hardlopen als gezonde tegenhanger van anti-depressiva. Toch lees je in het boek ook veel over de frustraties van het hardlopen, zoals blessures die parten spelen. Maar daar kan in veel gevallen de schoenendokter uitkomst bieden.

Bakker schrijft ook een aantal wedstrijdverslagen waarin duidelijk naar voren komt hoe hij de afstand aflegt. Hij calculeert vooral tijdens afstanden of een parcours dat hij al heel vaak gelopen heeft. Bij dat en dat punt moet die tijd haalbaar zijn. Maar op sommige dagen lukt het niet en dan heeft Bakker andere zaken nodig die hem kunnen motiveren, zoals een man met lelijke sokken die absoluut niet sneller mag lopen dan hijzelf.

Ik kijk zelf graag naar hardlopen en ben een trouwe supporter tijdens de marathon van Rotterdam. Atletiek is ook mijn sport, al gaat mijn voorkeur uit naar het baanwerk. Ik vond het een heerlijk boek om te lezen. Je waant je hardloper en hoeft er de bank niet voor af. Geen zware benen of vermoeidheid. Het boek is een aanrader voor iedere hardloper. Bakker beschrijft training, wedstrijd en blessure. Het moet herkenbaar zijn voor iedereen die weleens de hardloopschoenen onder bindt. Maar het is natuurlijk de vraag of de echte loper in zijn vrije uurtjes het boek van Bakker gaat lezen of de schoenen aantrekt en gaat rennen.