Recensie

Het verhaal speelt zich af in een klein plaatsje in Italië waar de mensen vasthouden aan tradities. Raffaella, het mooiste meisje van het dorp, trouwt met de rijke Marcello. Als hij na een jaar overlijdt, verwachten de mensen in het dorp dat ze zich dompelt in diepe rouw. Het is dan ook schande wanneer zij regelmatig met een andere man spreekt.

De geestelijken van het dorp zijn bang dat Raffaela voor problemen zal zorgen in het dorp en vinden een baan voor haar net buiten de plaats. Ze gaat in een villa wonen en kookt voor de tijdelijke bewoner, een Amerikaan die een groot standbeeld komt bouwen in de plaats.

Raffaela vindt het heerlijk om voor de man te koken en er groeit een zekere band tussen hen. Ze kan het ook goed vinden met Carlotta en haar vader die voor het huis zorgen. De villa is een goede plaats voor de jonge weduwe. Als de Amerikaan in de winter teruggaat naar de stad vindt ze dat ook erg jammer.

In het plaatsje is het onrustig. Niet iedereen is het eens met de komst van het beeld. En er wordt ook nog eens geroddeld over Raffaela. Was de dood van haar man wel een ziekte of heeft zij hem vergiftigd. De roddels kunnen Raffaela niet zoveel schelen en ze biedt een andere weduwe aan te helpen in de bakkerij van haar net overleden man.

Het boek komt tot een hoogtepunt als de Amerikaan terugkomt. Hier heeft Raffaela de hele lange winter op gewacht. Maar brengt het wat zij ervan hoopt. En zal het beeld er ooit komen of lukt het sommige dorpsbewoners om het plan te saboteren?

Dit boek laat mooi het leven van mensen zien in een klein dorp. Iedereen kent elkaar en heeft een mening over de ander. Er wordt veel geoordeeld en dat gaat niet alleen met behulp van woorden. In het verhaal zijn verschillende verhaallijnen zorgvuldig in elkaar gevlochten. Een aantal personages leeft in de hoop geluk te vinden. Dat is ook eigenlijk het centrale thema in het boek: verlangen naar een betere toekomst en verlangen naar liefde of troost. En dat is niet voor alle personen in het boek weggelegd en dat geeft het af en toe een bijna treurige ondertoon, die het verhaal mooi maakt. De jonge Raffaela probeert te leven zoals de dorpelingen van haar verwachten, maar dat valt als jonge vrouw, die door verschillende mannen aanbeden wordt, niet mee. Wat is gepast en wat moet zij doen met bepaalde verliefde gevoelens? Niemand die het antwoord weet of het meisje een beetje op weg helpt. Het bijzondere aan dit boek is dat je geen idee hebt wanneer het speelt. De setting doet bijna een beetje denken aan de boeken Jane Austen, maar tegelijkertijd zijn er wel auto’s. Ouderwetse aandoende karakters in een modern jasje. Al met al een fijn boek om te lezen. Voor een paar uur ben je ook echt inwoner van dit bijzondere plaatsje met alle tradities in het warme, culinaire Italië.