Recensie

Grisham duikt met dit werk weer de rechtbank in. Deze keer beschrijft hij een waargebeurd verhaal. Juridische slordigheid leidt ertoe dat Ron Williamson in een dodencel terecht komt. De 21-jarige Debbie Carter is vermoord en verkracht aangetroffen in haar appartement. Er zijn geen concrete aanwijzingen. Behalve dat iemand beweert dat hij Williamson op de avond van de moord met het slachtoffer gezien heeft in een club. Niemand van de andere aanwezigen bevestigt dit.

Williamson is een vreemde vogel. Hij was eens de held van het dorp. Hij zou het als honkballer gaan maken in de major league. Helaas lukt dat niet en hij keert teleurgesteld terug. Geestelijk gaat het ook niet goed met hem en hij zwerft vaak ’s nachts onder invloed door het plaatsje. Niet zo gek dat de verdenking op hem valt.

Tijdens de rechtszaak is er weinig bewijs tegen Williamson. Toch besluit de jury dat hij schuldig is en de doodstraf verdient. Een medeverdachte krijgt levenslang. De bewijsvoering hangt van vaagheden aan elkaar. En Williamsons slechte geestelijke gesteldheid komt helemaal niet ter sprake. In de cel takelt Williamson steeds verder af. Hij brult uren achtereen dat hij onschuldig is.

In de loop der jaren verbetert het DNA-onderzoek. Dat zal er uiteindelijk voor zorgen dat Williamson vrij komt. Echte vrijheid zal Williamson niet kennen. Door alle toestanden is hij niet meer in staat zelfstandig te wonen. En hij zal een aantal jaar na zijn vrijlating sterven aan een leverkwaal onstaan door overmatig drankgebruik.

Grisham levert een fascinerend boek af. Het laat zien hoe gevaarlijk de doodstraf is. Onschuldigen kunnen door vergissingen in de bewijsvoering een dodelijke injectie krijgen. Verder geeft het een beeld van de verwoesting van iemands leven doordat hij in een cel zit en daar geen begeleiding krijgt. De medicijnen die hij zo hard nodig heeft worden soms wel, maar vaak ook niet toegediend. Het verhaal is mooi opgebouwd en bevat veel spanning.

De emotionele kant is ook goed gebracht. Williamson heeft twee zussen. Zij blijven in hem geloven en proberen op alle manieren te helpen. Het laat ook zien hoe frustrerend het voor de ouders van het slachtoffer is. Zij willen graag een dader zien om het verlies af te kunnen sluiten. Een absolute aanrader.