Recensie

De jonge Kyle McAvoy staat op het punt zijn rechtenstudie af te ronden. Hij is van plan om na zijn studie de gewone man te verdedigen. Maar dan komt ene Bennie op zijn pad. Deze man, wiens naam zeker geen Bennie is, heeft een filmpje van Kyle en zijn vrienden tijdens een wilde avond een aantal jaar eerder. Om te voorkomen dat het filmpje uitlekt moet Kyle ingaan op het aanbod van het grootste advocatenkantoor ter wereld.

Bennie wil dat Kyle voor hem spioneert. Uiteraard wil Kyle dat niet doen, maar hij wil zeker niet dat het filmpje zijn leven en dat van zijn vrienden verwoest. Er zit niks anders op dan voor de grote firma te gaan werken. Ondertussen houdt Bennie hem voortdurend in de gaten. Als Kyle een appartement betrekt in New York hangt het binnen de kortste keren vol met afluisterapparatuur. En ook Kyles telefoon wordt afgeluisterd.

Op deze manier kan Kyle eigenlijk niemand in vertrouwen nemen. De mensen in zijn omgeving vinden het wel erg vreemd dat hij ineens voor de grote jongens gaat werken. Kyle krijgt de opdracht van Bennie om aardig te doen tegen bepaalde seniors in het bedrijf zodat hij mogelijk op een enorme zaak geplaatst wordt. Van deze zaak moet hij ook gegevens stelen.

Helaas voor Bennie is Kyle slimmer dan hij denkt. Regelmatig weet hij zijn achtervolgers af te schudden en het lukt hem om een andere advocaat in vertrouwen te nemen. En ook één van de jongens op het filmpje weet inmiddels van de chantage. Kyle smeedt een plan om Bennie in de val te lokken. Hij wil immers niet zijn hele carrière op het spel zetten. En tot nu toe heeft hij nog niks strafbaars gedaan.

Hij is net als alle nieuwelingen ondergedompeld in saai onderzoekswerk dat ze uren achter elkaar moeten doen. Het draait in het enorme bedrijf alleen maar om declarabele uren maken en rennen als een hogere werknemer iets van je vraagt. Iets wat Kyle verschrikkelijk vindt.

Doordat Kyle alleen het simpele werk mag doen is hij nog niet in de fout gegaan. Zolang hij niet mag helpen bij de grote belangrijke zaak, valt er niks te spioneren. En dat vindt Kyle eigenlijk wel prima. Helaas wordt hij aan het team toegevoegd dat aan de zaak werkt. Vanaf dat moment raakt het verhaal in een stroomversnelling. Bennie zit hem op de huid en het moment van de werkelijke spionage komt steeds dichterbij. Kan Kyle Bennie te slim af zijn?

Grisham heeft met De Getuige een heerlijke legal thriller afgeleverd zoals we dat van hem gewend zijn. Een jongeman strijdt tegen een zo goed als onzichtbare vijand om zijn eigen reputatie te redden. Terwijl hij tegelijkertijd zijn eigen carrière in gevaar brengt. Grisham weet dit spannende plot uitstekend te combineren met de gang van zaken op de advocatenfirma. Vol overtuiging schrijft hij over het leven van de nieuwelingen. Sommige beginnen zelfs op hun kantoor te slapen om maar zoveel mogelijk uren te maken.

Tegelijkertijd laat Grisham zien hoeveel geld er onnodig rondgaat in de juridische wereld. De partners van de firma lunchen uren en brengen de uren in rekening bij de klant zonder ook maar een minuut over de zaak te spreken. De Getuige is daardoor naast een bijzonder spannend boek ook een lichte aanklacht tegen de grote advocatenfirma’s en hoe zij hun nieuwelingen en klanten behandelen. Al met al zorgt dat ervoor dat het verhaal goed in elkaar steekt en dat je het boek alweer uit hebt voor je er erg in hebt. En dan zit er niks anders op dan wachten tot de volgende Grisham verschijnt.