Recensie

Een lekkere chicklit over de modewereld. Andrea Sachs heeft helemaal niks met mode. Het liefst wordt ze journalist bij een nieuwsblad. Na haar studie laat ze bij verschillende uitgeverijen haar cv achter. Het blad Runway nodigt haar uit voor een gesprek. Andrea kijkt haar ogen uit, de hele redactie wordt bevolkt door dunne, mooie, zeer goedgeklede mensen.

Tijdens het gesprek komt Andrea erachter dat ze op zoek zijn naar een assistent voor Miranda Priestley, hoofdredactrice en de belangrijkste persoon in de modewereld. Ze krijgt steeds te horen dat miljoenen meisjes deze baan graag willen hebben. Andrea vraagt zich af waarom ze dan juist haar willen hebben, ze weet heel weinig van mode.

Andrea komt erachter dat Miranda haar meisjes na een jaar de mogelijkheid aanbiedt om ander werk te gaan doen. Ze is zo invloedrijk dat iedere baan in de bladenbranche mogelijk is. Andrea besluit om een jaar voor het modeblad te werken en daarna over te stappen naar een ander blad.

In plaats van een makkelijke manier om carrière te maken in de bladenwereld, belandt Andrea in een hel. Miranda is veeleisend en onmogelijk. Dag en nacht moet Andrea voor haar klaarstaan. De meest vreemde en onduidelijke orders dient ze op te volgen. Haar eigen leven telt niet meer. Ze kan alleen naar het toilet als de andere assistente aanwezig is, want stel je voor dat ZIJ belt en er is niemand om de telefoon op te nemen.

Langzaam groeit Andrea in haar functie en hult ze zich in dure kleding. De baan vergt zoveel van haar, dat haar familie, vriend en beste vriendin Lily zich zorgen maken. Ze zien haar bijna niet meer en als ze iets afgesproken hebben, kan Miranda daar makkelijk tussenkomen met een order.

Andrea’s vriend kent haar niet meer terug en stelt een adempauze voor. Als ze in Parijs is om Miranda te vergezellen bij modeshows ziet ze dat hij haar gebeld heeft. Haar beste vriendin Lily ligt in het ziekenhuis. Aan Andrea de keuze of ze voor haar carrière of voor haar vriendin kiest.

Tijdens het lezen van het boek kreeg ik vooral medelijden met alle modeslaafjes die springen als een hoofdredactrice dat zegt. Andrea vindt het in het begin vreselijk, maar past zich akelig snel aan. Het boek leest heerlijk weg. Jammer dat bepaalde mogelijk spannende ontwikkelingen niet uitgewerkt worden.

Waarom krijgt Andrea geen affaire met de aantrekkelijke schrijver die in haar geïnteresseerd is. Hoe kan het dat andere assistentes, die de baan ook vreselijk vinden, wel langer dan een jaar blijven werken bij Miranda? Zij zouden toch ook na een jaar een andere mogelijkheid moeten krijgen? Ondanks dat het gewoon lekkere chicklit is, zit er een diepere boodschap achter. Namelijk de afweging tussen werk en privé. Ik ben erg benieuwd of Meryl Streep een overtuigende Miranda neer weet te zetten in de verfilming van het boek.