Recensie

Eve is een jonge vrouw die in het verleden door een brute moordenaar verminkt en voor dood achtergelaten is. Inmiddels heeft ze haar leven weer een klein beetje op de rails. Ze werkt in de stamkroeg van de politie in Minneapolis en ze is onderzoekster aan de universiteit. Ze werkt aan project waarbij vrouwen meer zelfvertrouwen krijgen door deel te nemen aan een virtuele wereld, Shadowland. Dan pleegt één van deze vrouwen ineens zelfmoord.

Op deze manier komt Eve in contact met rechercheur Noah Webster. Ze heeft de man al vaak in de bar gezien nippend aan zijn tonic. Dat is waar Eve goed in is: mensen observeren. Ze wil nooit meer in de situatie komen waarin ze zich vergist in iemand en daarbij zelf gevaar loopt.

Ze laat dan ook geen mannen toe in haar leven. Al is ze al tijden meer dan gecharmeerd van de stille Noah Webster. Nu is ze door haar onderzoek gedwongen contact met hem op te nemen. Ze komt er namelijk achter dat de vrouw niet zelf een einde aan haar leven gemaakt heeft, maar vermoord is. En al snel volgen er meer vrouwen uit de onderzoeksgroep.

Eve is de enige die weet wat de link is tussen de verschillende dode vrouwen. En dat weet zij omdat ze de regels van het onderzoeksprotocol overtreden heeft. Naar buiten treden met haar kennis betekent naar alle waarschijnlijkheid het einde van haar academische carrière. Toch kiest ze niet voor zichzelf, maar voor de vrouwen uit haar onderzoek.

De moordenaar is de politie steeds te slim af. Er zijn sporen maar die leiden naar postbussen, onschuldige menen of op het laatste moment blijkt de informant verdwenen. Het verhaal gaat halverwege in een hogere versnelling, omdat de moordenaar zijn geduld begint te verliezen en simpelweg moet doden.

De dood in haar ogen is een sublieme thriller. Eentje in de categorie wegleggen-is-bijna-onmogelijk. Karen Rose heeft een intrigerende moordenaar gecreëerd en weet deze killer het hele boek goed te verstoppen. Door hoofdstukken vanuit zijn zichtspunt krijg je als lezer wat kleine hints en tips, maar je moet een echte speurneus zijn om de dader al op een vroeg punt te voorspellen.

Op slimme wijze brengt Rose de lezer steeds op een dwaalspoor. Er zijn steeds meerdere verdachten in het spel. En doordat je weet hoe de moordenaar denkt ben je als lezer de politie net een stapje voor. Je weet wie het volgende slachtoffer wordt. En dat maakt het extra spannend om mee te lezen tijdens de zoektocht. Je wilt bijna roepen wat ze moeten doen.

Deze thrillerschrijfster weet hoe ze een boek moet schrijven. Dit verhaal leest als een trein en pas als je het uit hebt kun je weer ademhalen en nadenken over het verhaal. En dan kom je erachter dat het verhaal eigenlijk redelijk cliché is binnen het genre. Hoe vaak is er geen liefje van een rechercheur die gevaar loopt en waarbij het de moordenaar dan juist om dit liefje te doen is. De vraag is of het uitmaakt. In dit geval niet, want het is en blijft een ijzersterke thriller met een briljant gekarakteriseerde moordenaar.

De schrijfster voegt ook nog eens een flinke dosis romantiek toe aan het verhaal. Noah en Eve draaien om elkaar heen en geven zichzelf voorzichtig bloot. Een mooie manier om deze twee hoofdpersonen beter te leren kennen. En dat is maar goed ook, want Rose heeft nog meer boeken geschreven met deze karakters. Het is nu wachten totdat de Nederlandse uitgever deze ook in vertaling uitbrengt. Of voor de echte die-hards zijn de Engelse pockets via internet te bestellen. En dat is als je dit boek net gelezen hebt een hele verleidelijke gedachte.