Recensie

In dit tweede deel van de Bergmankronieken draait het om een copycat. Jaren eerder was er een seriemoordenaar actief die op bepaalde wijze te werk ging. Nu worden weer vermoorde vrouwen gevonden die het werk lijken van dezelfde moordenaar. Maar deze Edward Hinde zit nog steeds opgesloten en heeft geen contact met de buitenwereld.

Bergman verveelt zich en wil zijn leven weer een beetje op orde krijgen. Daarom bedelt hij om iets te mogen doen bij de politie. Hij valt met zijn neus in de boter bij dit moordonderzoek. Al snel blijkt dat de moordenaar een appeltje te schillen heeft met Bergman. Alle slachtoffers zijn vroegere scharrels van Bergman. Omdat Bergman een ontzettende womanizer is, is het onmogelijk om alle vrouwen met wie hij het bed gedeeld heeft te waarschuwen.

Zelf neemt hij het initiatief om een aantal vrouwen te waarschuwen, maar dat zorgt er ook weer voor dat de moordenaar deze vrouwen in het vizier krijgt. Eén van deze vrouwen is in dit verhaal extra belangrijk omdat zij de moeder is van één van de rechercheurs die aan de zaak werken. In het vorige boek werd bekend dat Bergman de vader is van deze jonge collega. Zij weet dat niet.

Bergman is getraumatiseerd door de dood van zijn vrouw en dochtertje tijdens de tsunami in Thailand. Daarom wil hij zijn net gevonden dochter zo goed mogelijk beschermen. Maar zij vindt hem een irritante man. En het is lastig om iemand te beschermen die niet mag weten wat jouw echte rol in haar leven is. Toch doet Bergman zijn best. Al blijft hij natuurlijk een onaangename man die vooral zijn eigen gang gaat.

Deze thriller gaat verder waar het eerste deel gestopt is. De karakters ontwikkelen zich verder en er is een nieuwe zaak om aan te werken. Er zijn meer schrijvers die kiezen voor vaste karakters. In deze kronieken staan de karakters behoorlijk centraal. Soms lijkt de moordzaak naar de achtergrond te verdwijnen. Gelukkig pakt het schrijversduo Hjorth Rosenfeldt de draad weer op, voordat de spanning helemaal verdwijnt.

En spannend is het, want het brein achter de moorden is een uitgekookte man die doet denken aan Hannibal Lecter. Meedogenloos, slim en gewoon erg eng. En tegen zo’n slimme man is het niet altijd makkelijk strijden. Hij speelt graag een spelletje met de inzet van levens. Hij heeft geen geweten, dus bij hem moet je altijd op je hoede zijn. En dat is iets wat de nieuwe gevangenisdirecteur (het sullige politieagentje uit deel 1) niet echt door heeft. Die laat zich manipuleren en dat kan grote gevolgen hebben.