Recensie

Charlie is begin twintig en woont met haar jonge zusje en vader in Chinatown in New York. Ze werkt als afwasser in een restaurant waar haar vader noedels maakt. Een arm bestaan met hard werk. Op een dag krijgt ze een mooie kans. Ze krijgt de kans om op de receptie van een prestigieuze dansschool te komen werken. Tot haar verbazing wordt ze aangenomen.

Dans is belangrijk voor Charlie. Haar moeder was een bekende danseres voor ze op jonge leeftijd overleed. Op deze manier voelt Charlie zich meer verbonden met haar overleden moeder. Aan haar vader vertelt ze dat ze een baantje gevonden heeft bij een computerbedrijf. Hij is erg ouderwets en zou het maar niks vinden als zijn dochter op een dansschool zou werken.

Als receptioniste is Charlie een ramp, maar als ze een keer invalt als danslerares blijkt dat ze daar wel gevoel voor heeft. Ze mag dan ook aan de slag met introductielessen. Ondertussen krijgt ze les van de andere instructeurs en wordt ze steeds beter. Ze mag zelfs meedoen aan een danswedstrijd samen met een van haar leerlingen.

Maar thuis gaat het niet goed. Haar zusje is erg ziek. Ze plast in bed en kan soms nauwelijks meer lopen. De traditionele Chinese geneeskunst waar haar vader in gelooft, werkt niet. Hij weigert in eerste instantie om naar een westerse arts te gaan. Lukt het Charlie om haar vader te overtuigen van vooruitgang. Kan ze haar zusje redden en daarnaast ook uitkomen voor haar eigen carrière?

Dans met mij is een mooie roman over een jonge vrouw die gevangen zit tussen twee werelden. Ze ontdekt het moderne leven in de dansschool en wordt zelfs verliefd. Terwijl ze ook veel respect heeft voor haar vader en hem niet teleur wil stellen. Haar nieuwe leven staat haaks op de waarden en normen die haar vader aanhangt.

Ondanks een aantal zware onderwerpen is dit verhaal een heerlijke feelgood. Het doet door het onderwerp haast denken aan een moderne uitvoering van Dirty Dancing maar dan speelt het zich deels in het Chinese deel van New York af. Een mooi spel tussen vader en dochter, een ontluikende liefde en de broeierige wereld van de latindansen.

De schrijfstijl laat hier en daar wel wat te wensen over. De dialogen zijn erg simpel en komen soms een beetje gemaakt over. Dit zorgt er wel voor dat het boek heel makkelijk te lezen is. En het verhaal blijft charmant, zeker omdat de jonge Charlie van een schuw onhandig gansje uitgroeit tot een mooie zelfverzekerde vrouw.