Recensie

Langs de Zweedse kust wordt een op het eerste gezicht onbemande boot gevonden. Aan boord ligt het lijk van een jonge vrouw. De politie staat voor een raadsel. Björn de eigenaar van de boot is spoorloos. Al snel blijkt dat ook de oudere zus van de vrouw en vriendin van Björn, Penelope aan boord had moeten zijn.

En dan is er ook nog een zelfmoord die op een moord lijkt. Inspecteur Joona Linna voelt dat er iets niet in orde is. Al snel weet hij de twee zaken aan elkaar te linken. Ze hebben te maken met een foto die tot voor kort in de woonkamer van Penelope hing. Deze foto is op de dag van haar verdwijning door Björn uit het appartement meegenomen.

Als Joona Linna de foto uiteindelijk te zien krijgt lijkt daar een onschuldig tafereel op te staan. Vier mannen die het glas heffen terwijl zij naar een strijkkwartet luisteren. Pas als duidelijk is wanneer deze foto precies genomen is blijkt waarom iemand Penelope en Björn uit de weg wil ruimen. En waarom het zaak is om de twee zo snel mogelijk te vinden. Er is namelijk een zeer professionele huurmoordenaar achter de twee geliefden aangestuurd. Eentje die er niet voor terugdeinst politiemensen uit te schakelen.

Het schrijversduo achter het pseudoniem Lars Kepler heeft met hun tweede thriller met Joona Linna in de hoofdrol opnieuw een knaller geschreven. De spanning gooien ze vanaf het begin in de hoogste versnelling en ze nemen nauwelijks gas terug.

Door slimme wisselingen van perspectief weten ze deze spanning zelfs nog op te voeren. Tussen het lopende politie-onderzoek door zitten scènes waarin Penelope en Björn vluchten voor hun achtervolger. Deze zeer spannende momenten duren helaas kort en worden steeds na de nodige hoofdstukken met politiewerk pas weer vervolgd. Alleen dat al zorgt ervoor dat je als een gek door het boek vliegt.

Het enige wat ontbreekt is wat meer diepgang in het personage Joona Linna. In het vorige boek Hypnose speelde hij als één van de hoofdpersonen eigenlijk ook een redelijk magere rol .En dat is hier precies hetzelfde. De ontwikkeling van de karakters blijft dan ook achter bij de spanning die Kepler als geen ander weet op te bouwen.

Contract is een echte aanrader voor de thrillerliefhebber. Het is een uitgebreid en goed uitgedacht verhaal dat uiteindelijk samenhangt met wapenhandel. Nu is dat misschien voor een thriller niet echt een origineel onderwerp, de schrijfstijl met lekkere korte hoofdstukken zorgt ervoor dat het boek toch zeer de moeite waard is.