Recensie

Augie en PJ, zus en broer, wonen tijdelijk bij hun opa. Hun moeder Holly herstelt in het ziekenhuis van ernstige verwondingen na een brand. Het is voor de twee een eerste kennismaking met hun opa
Het noodlot slaat opnieuw toe. Als Augie en PJ op school zijn, loopt daar een man met een revolver naar binnen en gijzelt de klas van PJ. Augie krijgt de kans om te ontsnappen, maar ze besluit om in de school te blijven en haar broertje te redden.

Hun opa wacht buiten met de andere families in een café in de buurt van de school. Niemand weet wie de man is en wat hij wil. Er komen wel snel geruchten op gang. Het is afwachten geblazen. De man heeft duidelijk de touwtjes in handen en dat zint uiteraard niemand.

Heather Gudenkauf heeft een aantal personages gekozen die een rol spelen in het boek. Zo schakelt ze tussen de personages, Augie, haar moeder, haar opa, een schooljuf en een politieagente, om het verhaal vanuit een aantal invalshoeken te vertellen. Zo weet de lezer wat er in de school en erbuiten gebeurt.

Door deze manier van schrijven, met ook nog eens korte hoofdstukken per personage, komt er vaart in het verhaal. De lezer krijgt ook steeds meer aanwijzingen over de identiteit van de gijzelnemer en kan zo lekker meepuzzelen. Het plot is op zich niet superspannend. Tuurlijk is een gijzeling spannend, maar op de één of andere manier lijkt er in dit boek niet echt een dreiging uit te gaan van de gijzelnemer. Het voelt een beetje braafjes aan allemaal.

Zoals dat vaak gaat met een gijzeling zit het venijn in de staart. Zo ook in dit boek. Op het laatst werkt Gudenkauf snel naar een spannend slotstuk toe. Het gevoel dat je aan dit boek overhoudt is een beetje dubbel. Lekker gelezen door de aanstekelijke opzet van het boek, terwijl het verhaal een beetje zo-zo is.

Daar komt bij dat sommige personages al snel op je zenuwen beginnen te werken. Ondanks de minpunten blijf je toch doorlezen, omdat je wilt weten hoe de gijzeling afloopt. Geen slecht boek, maar haar vorige twee boeken Voor mijn zusje en In stilte gehuld waren een stuk spannender.