Seventyeight.nl
Boeken, recensies, nieuws en blog

 
 


Nieuws

26/10/2012

Leesgedrag Amerikaanse jongeren

Iedereen die het nieuws volgt, weet dat het in boekenland niet goed gaat. Grote ketens hebben moeite met de verkoop, kleinere boekhandels verdwijnen uit het straatbeeld en ook de bibliotheken moeten flink bezuinigen. Het is de vraag hoe het de komende jaren gaat. In Amerika is onderzoek gedaan naar het leesgedrag van jongeren van 16 tot 30 jaar. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het grootste deel van de jongeren – 83% – het afgelopen jaar een boek gelezen heeft of zelfs een bibliotheek bezocht heeft – 60%.
Onder de jongeren is het papieren boek nog steeds het populairst. Slechts 19% van de lezers las een ebook. En die worden dan voornamelijk op een mobiele telefoon gelezen en veel minder vaak op een mobiele telefoon.

Een deel van de jongeren heeft gelezen of een bibliotheek bezocht omdat het nodig was voor hun school of studie. Maar een groot deel binnen deze leeftijdscategorie leest ook voor het plezier.

Jongeren lezen met gemak lange teksten (tijdschriften of boeken) op een tablet, telefoon, computer, laptop of ereader. Een deel, 30%, geeft aan dat ze nu juist meer lezen, omdat informatie en teksten elektronisch beschikbaar zijn.

Kopen of lenen
In bijna alle leeftijdscategorieën in dit onderzoek geldt dat boeken in ongeveer de helft van de gevallen gekocht wordt en in de andere gevallen lenen de lezers deze van de bibliotheek of van vrienden en familie. Alleen de allerjongste van 16-17 jaar kopen minder vaak een boek dan ze het lenen.

Het lijkt er dus op dat het nog niet zo slecht gesteld is met de liefde voor het boek. En dat elektronische boeken nu misschien nog niet zo vaak gelezen of gekocht worden als de  papieren variant, maar er komt een generatie aan die gewend is te lezen van scherm. En zelf aangeeft dat ze nu juist meer lezen vanwege de elektronische boeken en tijdschriften.

Foto: Jayel Aheram


0 Comments


Schrijf als eerste een reactie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *