Seventyeight.nl
Boeken, recensies, nieuws en blog

 
 


Nieuws

07/08/2013

Jonas Jonasson zoekt titel nieuwe roman

Jonas Jonasson met zijn nieuwe manuscript

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween  is een lekker maffe titel, die goed past bij de inhoud van het boek. Jonas Jonasson heeft een nieuw boek geschreven en vraagt zijn lezers om een titel te verzinnen.

Creatievelingen kunnen tot en met 25 augustus meedoen door een titel in te sturen met een goede motivatie. Kijk op de website van Signatuur voor meer informatie.

 

Korte inhoud van het boek
Nombeko is op haar veertiende baas over een ploegje schoonmakers van latrines in Pretoria, Zuid-Afrika. Ze heeft zichzelf leren lezen en rekenen, en vooral met cijfers blijkt ze een waar genie. Door omstandigheden komt ze terecht bij een ingenieur die aan een atoombom sleutelt voor Israël, waar Zuid-Afrika in die tijd, midden jaren 70, zeer vriendschappelijke relaties mee onderhoudt. Nombeko wordt min of meer gevangengehouden door de ingenieur, maar zonder haar zou het hem nooit lukken die bom af te maken, al houdt ze haar aandeel wijselijk voor hem verborgen.

Vindingrijk en kordaat als ze is weet ze naar Zweden te ontsnappen, mét bom, waar ze Holger Twee ontmoet. In een asielzoekerscentrum is ze niet veilig, omdat de Mossad achter haar aanzit, en Holger Twee biedt haar onderdak. Zijn broer, Holger Eén, is blijven hangen in de anarchistische slogans van paps, wat in combinatie met een zuinige intelligentie voortdurend problemen geeft voor Holger Twee. Als Holger Eén achter het bestaan van de bom komt, wil hij het ding acuut gebruiken om een aanslag op de koning te plegen. Nombeko en Holger Twee proberen hem tegen te houden, en hebben daarbij hun handen vol aan het ongeleide projectiel Holger Eén en diens nog gekkere vriendin Celestine.

De verwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en in voortvarendheid en slimheid doen Nombeko en Holger Twee niet onder voor de 100-jarige Allan in De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Een waardige én vermakelijke opvolger van Jonassons zeer succesvolle debuut!


0 Comments


Schrijf als eerste een reactie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *