Seventyeight.nl
Boeken, recensies, nieuws en blog

 
 


Blog

27/08/2013

Snuffelen in de bibliotheek

Mensen schijnen tegenwoordig naar de bibliotheek te komen om lekker te snuffelen en zo boeken te ontdekken. Dit zorgt ervoor dat er al verschillende bibliotheken, onder andere in Alkmaar, Almere en Oud-Beijerland, zijn overgestapt op een retailconcept. De boeken staan op genre in de kast en min of meer op alfabet. Maar er zijn ook tafels waar boeken op stapels liggen, de boeken staan niet allemaal meer met de rug naar de lezer toe. Een beetje zoals het in de winkel ligt.

Ook de bibliotheek die ik bezoek is vorig jaar helemaal vernieuwd. Bij binnenkomst zie je gelijk dat het frisser is. Je krijgt inderdaad zin om een boek van de tafel te pakken, de kaft te lezen en het boek dan mee te nemen. Zo heb je kans dat je met een boek naar huis gaat, dat je vroeger misschien nooit gevonden zou hebben.

Maar ik was ook iemand die met een lijstje naar de bibliotheek ging. Dan keek ik thuis even of het boek in de bibliotheek aanwezig was en haalde ik het daar zo uit de kast. Vaak ging ik ook even snel op deze manier een boek halen.

Die tijd is met dit nieuwe concept definitief voorbij. Nu kan ik nog steeds kijken of een bepaald boek aanwezig is, maar dat betekent niet altijd dat ik het boek ook kan vinden. De eerste hindernis is het genre. Je moet zelf bedenken in welke categorie het boek valt, voordat je aan de zoektocht kan beginnen.

Denk bijvoorbeeld aan het boek Haar naam was Sarah. Daar zit een beetje oorlog in, het gaat ook wel over romantiek, het is met een gezin. Is het dan een algemeen boek, is het een historische roman, een oorlogsroman of een gezinsroman? Zeker als je een boek nog moet lezen – daarom haal je het boek vaak uit de bieb – is het lastig in te schatten waar te beginnen.

Daarna loop ik naar de hoek waarin ik denk het boek aan te kunnen treffen. Dan volgt de tweede en misschien wel grootste hindernis: het boek daadwerkelijk vinden. In mijn bibliotheek staan de boeken min of meer op alfabetische volgorde in de kast. Makkie zou je dus zeggen. Maar niet alle boeken staan met de rug naar de zoeker toe. En een deel van de collectie ligt op tafels – vaak op kleur gesorteerd. Als je niet weet hoe het boek eruit ziet – want nogmaals je komt het boek lenen omdat je het nog niet kent – is het niet altijd makkelijk om het boek te vinden.

Om een lang verhaal kort te maken: het komt regelmatig voor dat ik een boek gewoon niet kan vinden. En om het nu iedere keer aan de bibliotheekmedewerker te vragen is zo’n gedoe. Dus nu komt het: ik reserveer tegenwoordig vaak boeken die op dat moment wel aanwezig zijn, maar die ik niet kan vinden. Vaak duurt het dan ook een paar weken voordat ik een afhaalbericht krijg. Ik zie dan voor me dat de medewerkers ook uren moeten zoeken.

Deze nieuwe bibliotheek heeft mijn bibliotheekervaring veranderd. De ontwikkeling draai je niet terug, dus je moet het er als bezoeker maar gewoon mee doen. Het heeft ervoor gezorgd dat ik bijna nooit meer op zoek ga naar een bepaald boek. Ik kijk nu bij de tafel met nieuwe aanwinsten en kies daar mijn boeken. Af en toe werp ik een blik op andere tafels of kijk ik bij de boeken in de kast met teruggebrachte exemplaren.

In het begin vond ik het allemaal erg vervelend, moest ik echt heel erg wennen. Maar inmiddels ga ik weer met veel plezier naar de bibliotheek. En moet ik toegeven: op deze manier ontdek je wel regelmatig nieuwe schrijvers.

Foto: Interieur bibliotheek Alkmaar via Pinterest


One Comment


  1. Lalagè (@Lalage_)

    In de catalogus van de bibliotheek in Amersfoort
    http://bibliothekeneemland.aquacatutrecht.nl/?branch=9997
    staat bij de beschikbaarheidsinformatie van een boek ook waar het dan staat, bijvoorbeeld bij volwassenen, D-boeken, spanning, romantiek of op het display met nieuwe boeken. Zo kan ik toch bijna altijd het boek vinden dat ik thuis heb uitgezocht.
    Maar het concept van een ‘winkelopstelling’ vind ik ook leuk, alsof je naar de boekhandel gaat, terwijl je geen 20 euro per boek hoef te betalen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *