Seventyeight.nl
Boeken, recensies, nieuws en blog

 
 


Blog

22/07/2013

Nagenieten van de Tour de France

Tour de France 2013

Gisteren werd Chris Froome in Parijs gekroond als de winnaar van de honderdste editie van de Tour de France. Een zware editie met mooie ritten in de wind en in de bergen. Wat moet je als wielerliefhebber nu je niet meer iedere middag kunt genieten van het zwoegende peloton? Lezen over wielrennen!

Er zijn ontzettend veel boeken geschreven over en door wielrenners. Het lezen van biografieën zorgt voor begrip voor de sport, kennis over het waarom achter doping en gewoon een beeld van de helden uit de wielersport. Kort een aantal boeken die het lezen waard zijn.

Koersen in het duister – David Millar
Dit was hét jaar na de vele dopingbekentenissen. Chris Froome kreeg veel vragen over zijn prestaties voor de kiezen. David Millar reed ook mee in het peloton. Hij liep een aantal jaar geleden tegen de lamp en schreef een boek over zijn dopinggebruik. Het is interessant om te lezen hoe hij overgestapt is van een cleane renner naar een renner die doping gebruikte. Het lezen van dit boek zorgt ervoor dat je begrip krijgt voor de renners. Het was in die tijd bijna onmenselijk om te presteren, de sponsor tevreden te houden en ook nog eens te herstellen van de geleverde arbeid. Boeiend om te lezen.

Het feest van list en bedrog – Herman Chevrolet
Wielrennen is een tactische sport met ploeg- en sponsorbelangen. In drie weken tijd gebeuren er in de Tour de France misschien dingen die je als beginnend tourkijker niet snapt. Lees dan het boek van Herman Chevrolet. Daarna snap je hoe het allemaal werkt. Hij vertelt over de geschiedenis van de wielersport met fijne anekdotes over gif in bidons, het gebruik van allerhande middelen en etappes die stiekem per trein gereden werden. Genoten van de verhalen van Joost Prinsen in de Avondetappe? Dan is dit je boek.

Mijn tijd – Bradley Wiggins
In afwachting van de biografie van Chris Froome die begin augustus verschijnt, is het aardig om de autobiografie van Bradley Wiggins te lezen. Hij won vorig jaar de Tour de France in dienst van Sky. Het geeft een mooi beeld van wat een tourwinnaar moet doen en laten om topfit aan de start te verschijnen. Omdat het een ploeggenoot is van Froome geeft het alvast een indruk van hoe team Sky zijn winnaars creëert door wetenschap, trainen en het kiezen van de juiste wedstrijden te combineren.

De dag dat de Tour door Midden-Delfland reed – Jos van Nierop en Fred Louter
Een aardig boekje voor de liefhebber. Het bevat anekdotes van inwoners van de streek Midden-Delfland waar de Tour in 1973 doorheen trok. Er staan ook veel leuke foto’s in. Gewoon een klein stukje geschiedenis uit 100 jaar Tour de France.

Foto: Wikipedio/Pymouss


0 Comments


Schrijf als eerste een reactie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *