Seventyeight.nl
Boeken, recensies, nieuws en blog

 
 


Blog

25/02/2013

Lijstjes

Boeken lezen gaat samen met lijstjes. En dan heb ik het niet alleen over ellenlange wensenlijstjes, maar over allerhande lijstjes die in de media verschijnen.

Aan het einde van het jaar verschijnen onvermijdelijk de beste-boeken-van-het-jaar-lijstjes. Die vind ik over het algemeen wel leuk om te lezen. Ik ervaar ze als tip, zeker als ze van een medium of persoon zijn die qua smaak met mij op dezelfde lijn zitten.

Maar er zijn ook lijstjes die mij onrustig maken. Zo zijn er allerhande lijstjes (long of short) voor prijzen. Literair, thriller, chicklit. Ieder genre heeft eigen lijstjes. En dan zijn er nog allerlei organisaties die weer eigen prijzen uitschrijven, zoals de NS. Met weer die bijbehorende lijstjes.

Bij mij breekt het zweet me bijna uit bij het zien van de lijsten. Snel check ik of er boeken op staan die ik ook gelezen heb. Vaak heb ik de meeste boeken niet gelezen. Paniek. Ik beheer een boekenwebsite, ik recenseer boeken. Waar heb ik de afgelopen tijd mijn leesenergie in gestoken als ik de boeken op de long en/of shortlists niet heb gelezen? Wat zegt dat over mij? Moet ik mijn focus verleggen. En hoe kan ik in hemelsnaam inschatten welke boeken er toe doen, zodat ik volgend jaar niet weer moet toegeven slechts één of zelfs helemaal geen een boek van de Libris Literatuurshortlist gelezen te hebben.

Beter is het om lijstjes te hebben waar je iets mee kunt. Lijsten die beschikbaar zijn en waar je op kunt aanvinken welke je al gelezen hebt. Waar je ze af en toe een boek van kunt kiezen om te lezen. Op de website van The Guardian staat zo’n lijst. De 100 beste boeken aller tijden. Experts hebben zich erover gebogen en zijn met deze lijst gekomen. Geen druk, geen prijzen. Gewoon een mooie lijst waarvan je eens in de zoveel tijd eens een boek kunt pikken. Ik heb er 10 gelezen. Jullie?


0 Comments


Schrijf als eerste een reactie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *