Seventyeight.nl
Boeken, recensies, nieuws en blog

 
 


Blog

27/05/2013

Lievelingsschrijver

Laatst kreeg ik op Twitter de vraag wie mijn lievelingsschrijver is. En daar had ik eigenlijk geen antwoord op. Jaren geleden wist ik wel een antwoord op die vraag.

Als tiener was er voor mij maar één held: Stephen King. Op mijn veertiende las ik Cujo en ik wist meteen dat er een nieuwe wereld stond te wachten. Een wereld vol horror, ellende en spanning. Iets waar ik wel aan toe was, want in mijn jeugd had je geen griezelbusachtige boeken en ik moest het al jaren doen met boeken over meisjes die op ponykamp gingen. Leuk, als je een paardenmeisje bent. Afstompend als je dat niet bent.

Op boekenmarkten kocht ik alle boeken van mijn nieuwe lievelingsschrijver. Sommige boeken las ik zelfs meerdere keren. Gewapend met een lijst trok ik erop uit om boeken te scoren. Mijn collectie groeide gestaag. Op het moment dat hij bijna compleet was, gebeurde er iets ernstigs. Mijn liefde voor de schrijver bekoelde. Ik was ouder geworden en ontdekte andere schrijvers en genres.

En die ontdekkingstocht is nooit meer gestopt. Ik sta open voor nieuwe schrijvers. Op markten laat ik me verrassen door het aanbod en ga nooit meer met een lijstje op pad. Heerlijk. Uiteraard zijn er schrijvers en boeken bij, die nieuwsgierig maken naar meer. Het is de kunst om dat gevoel niet te veel toe te laten. Een prachtig debuut betekent niet automatisch een geweldig tweede boek. Teleurstelling voor de lezer ligt altijd op de loer bij hooggespannen verwachtingen.

Ik heb natuurlijk wel schrijvers die ik liever lees dan andere. Maar die lijst is lang en divers. Ik vind het dan ook onmogelijk om uit die lijst een favoriet te kiezen.

 


One Comment


  1. Er zijn wel een paar schrijvers waar ik veel boeken van heb gelezen: Renate Dorrestein met stip op 1 met iets van 12 gelezen boeken, op 2 Rascha Peper en dan heb je nog Anna Enquist, Maarten ’t Hart en Kader Abdolah. Gelukkig heb ik nog lang niet alles gelezen van deze schrijvers 🙂 Het is fijn om te weten dat je van deze schrijvers gerust een boek mee op vakantie kunt nemen, omdat het altijd goed is.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *